برای خواندن ادامه مطلب روی فایل ضمیمه کلیک کنید
برای دریافت نوبت مشاوره تلفن ۰۹۱۷۵۱۴۸۴۳۳ در واتس آپ و یا دایرکت در صفحه اینستاگرام elham.bahi پاسخگوی شما خواهد بود.
نارضایتی جنسیتی(gender dysphoria)
اصطلاح نارضایتی جنسیتی تشخیصی است که برای نخستین بار در ویراست پنجم کتابچۀ تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-۵)برای اطلاق به کسانی به کار رفت که ناهماهنگی بارزی بین جنسیت ابراز شده یا تجربه شده و جنسیت تخصیص داده شدۀ بدو تولد آنها وجود دارد. این اختلال در ویراست قبلی DSM اختلال هویت جنسی نامیده میشد. اصطلاح هویت جنسی به احساس مذکر یا مؤنث بودن فرد اطلاق میشود که اغلب با جنسیت کالبدشناختی فرد تناظر دارد. افراد دچار نارضایتی جنسیتی عدم رضایت خود از جنسیت تخصیص یافته را به عنوان تمایل برای داشتن بدن جنس مخالف ابراز میکنند یا تمایل دارند از لحاظ اجتماعی به عنوان یکی از اعضای جنس مخالف شناخته شوند. اصطلاح تراجنسیتی (transgender) اصطلاحی کلی است که برای اطلاق به کسانی استفاده میشود که با جنسیتی متفاوت از جنسیت بدو تولد خود همانندسازی کردهاند (که گاهی به عنوان جنسیت تعیین شده نامیده میشود). افراد تراجنسیتی گروه متنوعی هستند. اینها شامل موارد زیر هستند: افرادی که میخواهند بدن جنس مقابل را داشته باشند به عنوان دگرجنس پندار نامیده میشوند؛ افرادی که احساس میکنند بین جنسیتها قرار دارند (هر دو جنس) یا هیچ یک از جنسیتها به عنوان genderqueer نامیده میشوند و کسانی که لباسهایی را میپوشند که به طور سنتی متعلق به جنس مقابل است اما همان هویتی را دارند که مطابق جنسیت بدو تولدشان است مبدل پوش نامیده میشوند. بر خلاف باور عمومی اکثر افراد تراجنسیتی جراحی تناسلی ندارند. برخی تمایلی به این کار ندارند و برخی نیز توانایی پرداخت هزینههای آن را ندارند. افراد تراجنسیتی ممکن است هر گرایش جنسی داشته باشند. برای مثال یک مرد تراجنسیتی که در بدو تولد مؤنث بوده است ممکن است خود را مرد هم جنس گرا (گرایش به سایر مردان)، دگر جنس گرا (گرایش به زنان) یا دو جنس گرا (گرایش به مردان و زنان) بداند.
اکثر بزرگسالان دچار اختلال هویت جنسی اظهار میدارند در کودکی احساس میکردهاند با سایر کودکان همجنس خود تفاوت دارند. بسیاری از آنها میگویند از همان سالهای اولیه زندگی به نحو گستردهای با جنس مقابل همانندسازی کردهاند و این همانندسازی در نوجوانی و بزرگسالی بارزتر شده است. به طور کلی شیوع نارضایتی جنسیتی مذکر به مؤنث بالاتر از نارضایتی مؤنث به مذکر است. یک عامل مهم در تشخیص این است که در مورد افرادی که در بدو تولد مؤنث بوده اند، پوشیدن لباس پسرانه و رفتار پسرانه (tomboys)پذیرش اجتماعی بیشتری وجود دارد تا افرادی که در بدو تولد مذکر بودهاند و شبیه زنها رفتار میکنند (sissies
عوامل روانی – اجتماعی
کودکان معمولاً هماهنگ با تربیت جنسی خود (که جنسیت تعیین شده نیز نامیده میشود) هویت جنسی پیدا میکنند. هویت جنسی تحت تأثیر تعامل مزاج کودک و نگرشها و ویژگیهای والدین است. زیگموند فروید معتقد بود که مشکلات هویت جنسی ناشی از تعارضاتی است که کودک در مثلث ادیپی تجربه میکند. این تعارضها بر اثر رویدادهای واقعی خانواده و تخیلات کودک تقویت میشوند. هر چیزی که در محبت کودک نسبت به والد مخالف و هماهنگ سازی با والد همجنس تداخل کند در پیدایش هویت جنسی طبیعی دخالت میکند. روان کاوان معتقدند مادر خشن و بی ارزش کننده میتواند در رشد تقویت جنسی کودک اختلال ایجاد کند. برخی کودکان با این پیام مواجه میشوند که اگر هویت جنسی مقابل را داشتند از ارزش بیشتری برخوردار بودند. کودکان طردشده و آزاردیده ممکن است بر اساس چنین باوری عمل کنند. نقش پدر نیز در سالهای اولیه مهم است بدون وجود پدر، مادر و کودک ممکن است کاملاً نزدیک بمانند. برای دختر، پدر به طور طبیعی نمونۀ نخستین ابژههای محبوب آینده است و برای پسر بچه پدر الگوی همانندسازی مردانه است.
بر اساس نظریۀ یادگیری کودکان ممکن است بر اساس رفتارجنسیت خود از سوی والدین یا معلمین پاداش یا تنبیه دریافت کنند و این بر شیوه ابراز هویت جنسی آنها تأثیر می گذارد، برخی پژوهشگران معتقدند ارتباط مختل و آشفته در رابطه والد کودک می تواند سهم بسزایی در بروز نارضایتی جنسیتی در زنان و مردان تراجنسی داشته باشد.
درمان:
درمان بزرگسالانی که خود را تراجنسیتی میشناسند میتواند شامل روان درمانی برای وارسی مسایل جنسیتی، درمان هورمونی و درمان جراحی باشد. مداخلات جراحی و هورمونی ممکن است سبب کاهش افسردگی و بهبود کیفیت زندگی برای درمان این افراد شود. درمان مبتنی بر ذهن آگاهی باعث کاهش افسردگی، اضطراب و استرس بیماران مبتلا به ملال جنسیتی میشود و مراکز درمانی از برنامه های درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی برای کاهش میزان افسردگی، اضطراب و استرس بیماران مبتلا به ملال جنسیتی بهره ببرند
.واژه های کلیدی:
نارضایتی جنسیتی، اختلال هویت جنسیتی، ترنسکچوال